sobota, 10 października 2015

Kiszenie kapusty w domu

 Kapusta kiszona-kapusta,kminek,sól,marchew
 Warto dodatkowo posiekać po szatkowaniu kapustę.
 Szatkowanie kapusty na kiszoną.
 Najlepiej szatkować w domu nie kupować poszatkowanej-może być brudna i kapusta się zepsuje.
 Ostrożnie należy uważać by się nie skaleczyć przy kiszeniu kapusty.
 Ciach ciach i już pokrojone.
 Trzeba dodać też utartej marchwi.
 Marchew ucieramy-ścieramy na tarce o dużych oczkach.
 Więcej marchewki będzie smaczniejsza kapusta.
 Też należy uważać by przy ścieraniu nie zranić się-bo będzie kapusta czerwona kiszona.
 Wszystkie składniki na kiszoną kapustę dokładnie mieszamy.
 Zawsze domowa kapusta kiszona najlepsza.
 Do gniecenia kapusty należy poprosić słodkie nóżki.
 Ugnieciona kapusta kiszona puści sok-musi zakrywać kapustę.
 Dobrze jest kapustę po ugnieceniu obciążyć i przykryć.
 Wynosimy w chłodne ciemne miejsce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz